Kuukausi ummikon ekaan triathloniin

Elämäni ensimmäiseen triathlon starttiin on jäljellä enää kuukausi ja pakko myöntää että pikku hiljaa alkaa jännittämään, että miten muijan käy. Tiedän kyllä että selviän maaliin vaikka ryömien, mutta eniten jännittää miten vaihdot toimii, mitä pitää olla päällä, mukana, millaiset keliolosuhteet jne. Sen takia onkin kiva aloittaa pienestä ja rennosta tapahtumasta Hauhon jokamiestriathlonilla. Myös se helpottaa kisajännitystä, että matkat eivät ole liian isot heti alkuun, ettei tarvitse omaa jaksamista jännittää. Oikeastaan kiva, että pitkästä aikaa tulee urheilusta vähän kisajännitystä, koska se tuo treeneihin tietynlaisen positiivisen paineen. Kilparatsastusvuosina inhosin mutta myös rakastin sitä jännitystä, mitä kilpaileminen toi. Ja ihan sama kuinka paljon kisasi, aina jännitti. Ihanaa taas saada näitä kisajännitystunteita pitkän tauon jälkeen!

Maanantai – Uinti 1 h + Juoksu 30 min

Edellisellä viikolla hirveistä helteistä johtuen yksi juoksu oli jäänyt välistä, joten päätin aloittaa viikon ”makselemalla” edellisen viikon treenivelkoja. Helteet tosin eivät hellitä vieläkään ja vaikka kuinka koittaisi herätä ajoissa, jotta kerkeisi ennen pahinta paahdetta, on jo aamuyhdeksältä +27 astetta. Onneksi metsään pääsee kotiovelta nopeasti ja puiden varjossa ei tee niin pahaa juosta, vaikkei se nautintokaan näillä keleillä ole. 😅 Tein todella rauhallisen juoksun, kilometritahti taisi olla jossain 8 minuutin paikkeilla. Näin ainakin sykkeet pysyivät helteessä tarpeeksi alhaalla.

Illalla olimme vielä sopineet uintitreffit ystäväni Minnan kanssa (joka muuten myös tulee samaiselle triathlonille!) ja Minna kokeneena uimarina lupasi katsoa uintitekniikkani kuntoon. Monelle varmaan tuttua, että kyllä sitä pinnalla pysyy ja jaksaa uida, mutta tietää kyllä että tekniikkaa hiomalla saisi lisättyä nopeutta ja parannettua kestävyyttä kun energiat ei menisi turhaan räpiköimiseen. Minna antoi todella hyviä vinkkejä sekä rintauinnin että vapaauinnin tekniikoihin. Ja en ole kuulemma toivoton tapaus. 😂

Näytetään melkein jo ihan pro uimareilta 💦

Tiistai – Lepo

Keskiviikko – Uinti 30 min

Minnan tekniikkavinkit pääsi todenteolla testiin kun treeniohjelmassa oli 20 minuuttia lähes yhtäjaksoista uintia. Suurimman osan vedin rintauintia, koska se on itselle vielä se tutuin ja sen tekniikka on parhaiten hallussa. Innostuin vähän ja uin pikkaisen kauemmin kuin oli tarkoitus, koska halusin saada kilometrin täyteen. Pidin lyhyet tauot pari kertaa, ihan jo sen takia että uimalasini menivät niin hitokseen huuruun. Kellään vinkkiä tähän vai kannattaako hankkia paremmat lasit?

Ahveniston maauimalassa on hyvät puitteet uintitreeneille eikä aamuisin ole ruuhkaakaan.

Torstai – Juoksu 30 min

Helteet sen kun jatkuu, eli aamulla aikainen herätys, että kerkeää ennen pahinta hellettä! P*skan marjat, torkuttelin ja olin lenkillä vasta kympiltä. Mittari näytti jo +29 astetta, joten paahteessa sai taas juosta. Uinti ja pyöräily on kivoja lajeja helteelläkin, mutta juoksu on kyllä sellaista tervaa että huhhuh. Ohjelman mukaan juoksin vähän reilu 20 min kohtalaisilla sykkeillä (mulla tarkoittaa max 140 bpm). Lopuksi tein vielä 4 x 10 s spurttia.

Yritä nyt tämmösissä mäissä pitää sykkeet kurissa.

Perjantai – Pyöräily 40 min + Juoksu 10 min

Perjantaina ohjelmassa oli yhdistelmätreeni pyöräilystä ja juoksusta. Pyörälenkki oli tasavauhtinen lyhyt lenkki ja juoksu tehtiin heti pyöräilyn perään. Juoksu osuus on todella lyhyt, mutta harjoituksen tarkoituksena on totuttaa kroppaa lajien yhdistykseen niinkun kisoissakin. Juoksu tuntuu varsinkin reisissä todella omituiselta alkuun, mutta aika nopeasti siihen tottuu. Luin jostain että jos pitää pyöräilyn kadenssin n. 80-100, on juoksuun siirtyminen heti pyöräilyn jälkeen helpompaa.

Gravelpyörän hyviä puolia: Voi oikaista siitä mistä haluaa!

Lauantai – Lepo / Golf 4 h

Lauantai piti olla pyhitetty levolle, mutta toisin kävi kun ystävämme 30-vuotissyntymäpäivillä päästiin verestämään golftaitoja. Olen suorittanut Green cardin 2016, pelasin sen yhden kesän, enkä sen koommin ole bägiini koskenut. Laji sinänsä oli ihan kivaa, mutta minulla ei vain aika riittänyt, enkä halunnut uhrata aikaa muista (myös aikaavievestä) harrastuksista, kuten ratsastuksesta. Niimpä kehitys tökkäsi ja samoin motivaatio. Nyt 5 vuoden tauon jälkeen oli taas kiva päästä uudestaan lajin pariin ja mukavaahan se oli kivassa porukassa! Meillä oli vielä leikkimieliset kisat Irish Rumblen säännöillä ja meidän mimmien tiimihän vei voiton ihan ylivoimaisesti 🙌 Pieni golfkärpänen pääsi taas puraisemaan, joten ehkä kesän aikana vielä pari kertaa voisi käydä viheriöllä.. 18 reiän kierros meni melkein urheilusta, koska käveltyä tuli melkein 6 kilometriä, aikaa kierrokseen kului 3,5 tuntia ja kaloreita kului 1160 kcal.

Katse pallossa, kirjaimellisesti. Paikkana Bjärkas Golf Kemiönsaaressa.

Sunnuntai – Pyöräily 45 min

Kolmannen viikon treenit päätti kevyt pyöräily. Tämä sopi minulle hyvin, koska edellispäivän juhlista oli hieman univelkaa. Golf oli myös hieman kipeyttänyt lihaksia, koska kroppa sai taas vähän erilaista liikuntaa kuin mihin se on tottunut, mm. pohkeet ja ojentajat olivat aika jumissa. Sykkeet piti ohjeiden mukaan pitää n. 50-60% maksimissa, mutta en ihan päässyt niin alhaisiin sykkeisiin, kiitos vastatuulen. 16 km, 45 min, keskinopeus 21,4 km/h, keskisyke 147 bpm, 441 kcal.

Ensi viikolla jatkuu treenit hieman korkeammalla intensiteetillä ja yhdistelmätreenejä on tulossa viikko-ohjelmaan lisää.

3 vastausta artikkeliin “Kuukausi ummikon ekaan triathloniin

  1. Hei! Olen nyt googlaillut kaikkia mahdollisia pyöriä ja mahdollisesti päätynyt, että ostaisin saman pyörän mihin myös itse päädyit, canyon Grail 7 WMN. Saako kysyä, että minkä pituinen olet ja minkä kokoisen pyörän ostit itse? Itse olen 165cm. 😊 Katsoin jostain sivulta, että minulle suositellaan runkoa kooltaan 2xs. Mietin että pitääkö paikkaansa. 😅

    Tykkää

    1. Moikka! Olen 166cm ja minulla myös koko 2xs 😊 itsekin kauhistelin, että kuulostaapa pieneltä, mutta kysäisin vielä canyonin asiakaspalvelusta ja hekin suosittelivat tuota kokoa. Eikä ole tarvinnut katua, ainakin omalle kropalle sopii tuo runkokoko hyvin 😊 ja on ainakin ketterä kun on niin pieni 😄

      Tykkää

Jätä kommentti