Arkiaktiivisuutta treenien lomaan

Korona-aika on ajanut ihmiset liikunnan suhteen kahteen leiriin: niihin, keiden aktiivisuus on noussut ja niihin, keiden aktiivisuus on laskenut. Itse huomaan kuuluvani vähän tilanteesta riippuen kumpaankin ryhmään. Vuosi sitten työni siirtyi kokonaan etämoodiin, joka toisaalta mahdollisti ihan uudella tavalla aikaa omiin harrastuksiin, kun aikaa ei enää kulunut työmatkoihin. Toisaalta taas kun hereillä olon ensimmäiset 8 tuntia viettää neljän seinän sisällä, jää arkiaktiivisuus todella pieneksi. Etätyöpäivän päätyttyä askeleita kertyi urheilukellon mukaan vain n. 1000 askelta, kun taas toimistopäivinä sama määrä on ollut perinteisesti 5000-7000. Pienentynyttä arkiaktiivisuutta on hyvin vaikea kuroa kiinni työpäivän jälkeen tehtävillä treeneillä, joten koen tärkeäksi lisätä liikettä pitkin päivää. Olen jo ihan selkänikin takia huomannut, että kehoni tarvitsee liikettä pitkin päivää, eikä iltaisin tehdyt treenit pysty korvaamaan pitkin päivää tapahtunutta pientä aktiivisuutta. Pikemminkin päin vastoin: Liikkumattomuus päivän aikana ja kova treeni illalla vetää kroppani entistä pahemmin jumiin.

Seuraavaksi luettelen muutamia keinoja, joilla olen lisännyt aktiivisuutta omiin etätyöpäiviini. Osa näistä toimii myös, vaikket tekisikään etätöitä. Saa käyttää muttei oo pakko!

Hanki urheilukello/aktiivisuusranneke/älykello

Aika hygieniatekijä: Et voi seurata aktiivisuuttasi ilman että sinulla on joku laite, jolla seurata sitä. Tietysti oma fiiliskin on tärkeä mittari, mutta omalla kohdallani olen huomannut, että urheilukellosta on todella paljon hyötyä oman aktiivisuuden seurannassa. Kello jo itsessään aktivoi, kun päivän päätteeksi haluaa saavuttaa askeltavoitteensa. Kello myös muistuttelee liian pitkästä paikallaan olosta ja kehottaa liikkumaan.

Garmin Vivoactive 4s on hinta-laatusuhteeltaan hyvä urheilukello. Plussaa pienestä koosta!

Keinotekoinen työmatka

Jos pääosin tulee tehtyä töitä kotona, on hyvä keino lisätä arkiliikuntaa tekemällä keinotekoinen työmatka ennen ja jälkeen työpäivän. Itselläni tämä ei toimi kylminä ja pimeinä vuodenaikoina, mutta näin keväällä kun valo ja lämpö alkaa lisääntyä, saa päivään kivan herätyksen lähtemällä edes pariksi minuutiksi ulkoilemaan. Työpäivän päätteeksi tehty lyhyt lenkki myös siirtää ajatukset helpommin vapaa-ajalle ja työasiat on helpompi jättää läppärille. Koirat ovat tässä hyviä aktivoijia, tosin oma yksilöni on niin laiska etten saa sitä aamulla lähtemään mihinkään, mutta onneksi työpäivän päätteeksi Hugosta saa seuraa lenkkipolulle. 😅

Palaverit ja puhelut kävellen

Jos työpäiviin kuuluu paljon palavereita ja puhelimessa roikkumista, kannattaa osa niistä siirtää lenkkipolulle. Varsinkin sellaiset, joissa ei tarvitse olla koneella katsomassa jonkun esitystä tai tekemässä muistiinpanoja. Itse yritän vähintään pari kertaa viikossa pitää palaverin puhelimitse ja lähden samalla metsään kävelemään. Meillä on myös tiimissä yksi viikon palavereista sovittu pidettävän kävelypalaverina ja silloin koko tiimi on samaan aikaan ulkoilemassa.

Walk ’n’ talk. Palaverit voi pitää myös jalkaisin. Kuva: SingularityU Nordic

Taukojumpat

Kuulostaa tylsältä, mutta toimii! Itse huomaan jumittuvani koneelle pitkiksi pätkiksi ja samalla ergonomia kärsii kun selkä kyyryssä tiristelen läppärin näyttöä. Taukojumpan ei tarvitse olla mikään iso ponnitus, ihan jo penkistä nouseminen ja muutaman venytyksen tekeminen auttaa. Jos haluaa vähän upgradata taukojumppaansa, voi tunnin välein tehdä pari kyykkyä, vatsaa ja punnerrusta. Näin työpäivän päätteeksi on kasassa jo hyvä määrä toistoja. Jos inspiraatiota taukojumppaan on vaikea löytää, kannattaa kokeilla erilaisia palveluita, jotka muistuttelevat taukojumpista. Itse käytän selkäongelmieni vuoksi Selkäliiton taukojumppamuistutusta. Joka päivä noin klo 13 tulee sähköpostiin linkki videoon, jonka voi tehdä lyhyelläkin tauolla. Selkäliiton taukojumpan voit tilata täältä.

Tee kaikki vähän ”hankalamman” kautta

Kliseinen neuvo, mutta toimii sillä pienistä puroista se jokikin syntyy. Eli: Jätä auto kauppaan mennessä parkkipaikan kauimmaiseen nurkkaan. Valitse portaat. Kävele tai pyöräile kauppaan. Mene kiertoreittiä. Vie roskat ulos useassa osassa. Hae vettä kauimmaisesta hanasta. Kierrä jääkaapille kiertotietä. Listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta pääpointti on, että älä mene siitä mistä aita on matalin tai reitti lyhin.

Tsemppiä arkiliikunnan kanssa! Jakakaa omia vinkkejänne kommentteihin 😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: