Puumalan saaristoreitti

Kotikulmien lenkit alkoivat käydä jälleen tylsiksi, joten aloin katselemaan uusia reittejä pyöräilyyn. Työkaverini innostui myös ajatuksesta ja halusi lähteä elämänsä ensimmäiselle pyöräretkelle. Koska työkaverillani ei juuri ole kokemusta pyöräilystä, katseet suuntaituivat suht lyhyille ja helpoille reiteille. Kumpikin meistä on asunut aikoinaan Saimaan rannalla, joten Saimaan pyöräilyreitit nousivat kummallekin mieleen. Lopulta kohteeksi valikoitui Puumalan saaristoreitti. Reitin pyöräilyosuudeksi kerrottiin noin 60 kilometriä ja matkalla oli mukavasti palveluita ja majoitusvaihtoehtoja. Päätimme pyöräillä reitin kahdessa päivässä, jotta reissusta tulee miellyttävä kokemus myös työkaverilleni. Päivän varoajalla teki tosin hieman vaikeaa löytää majoitusta. Onneksi neljännellä soitolla tärppäsi ja saimme meille mökin saunalla ja omalla rannalla!

Maanantaiaamuna pyörät kyytiin ja matkaan! Jätimme auton kantatie 62 ensimmäiselle P-alueelle reitin varrella. Ensimmäinen P-alue löytyi läheltä Haukkovuoren jyrkänteitä. Lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään, koska emme olisi enää kerenneet Lintusalon ja Hurissalon välissä kulkevaan lauttaan. Lautta kulkee kesäisin kaksi kertaa päivässä edestakaisin, joten kannattaa katsoa lautan aikataulut etukäteen ja varata oma lippunsa netistä.

Pidimme ensimmäisen tauon noin 19 km pyöräilyn jälkeen Sahanlahdessa. Sahanlahdessa on parikin ravintolaa, joista valitsimme rennomman Ravintola Rantamakasiinin aivan rannan tuntumasta. Söimme salaatit ja otimme pienet oluet kesäloman kunniaksi.

Sahanlahden lohkaremaastoa.
Ravintola Rantamakasiini

Sahanlahdesta ei ollut enää kuin 8 km matka Puumalan keskustaan, jossa pysähdyimme syömään jäätelöt jälkiruuaksi ja samalla teimme myös ruokaostokset mökille. Puumalan keskustan jälkeen palvelut vähenevät selkeästi. Varsinkin kun olimme maanantaina liikkeellä, ei reitin varrella olleiden majoituspalveluiden ravintolatkaan ollut auki, joten meidän piti varautua siihen että tekisimme iltaruuan itse kun pääsemme mökille.

Puumalan satamasta lähtee upea Puumalansalmen silta. Sillalle pääsee myös hissillä, jonka me tietenkin hyödynsimme 😎 Vaikka palvelut ja pysähdyspaikat vähenivät sillan jälkeen, vastineeksi alkoivat upeat saaristomaisemat. Myös liikenne väheni huomattavasti ja sai polkea huomattavasti enemmän rauhassa. 10 km Puumalan satamasta tuli vastaan matkan ensimmäinen (ja ainoa) lossi, Hätinvirran lossi. Lossi kulkee aikalailla koko päivän ja meillä sattui vielä tuuri että se oli lähdössä juuri oikeasta rannasta ja päästiin heti kyytiin.

Puumalansalmen silta
Jäätelötauko Puumalan satamassa

Lossin jälkeen alkoivat entistä upeammat maisemat. Saaret olivat hyvin pieniä ja vettä näki melkein kokoajan. Lossin jälkeen meillä oli enää noin 10 km majoitukseen, joka oli viimeisellä saarella. Muuten tie oli päällystettyä mutta viimeiset kilometrit vikalla saarella oli hiekkatietä. Suht kovaa hiekkatietä, mutta onneksi olin valinnut gravelrenkaat niin ei tarvinnut maantierenkaiden kanssa stressata. Osa kyllä polki maantiepyörilläkin, joten niilläkin siellä pärjää muutamia pätkiä lukuunottamatta.

Upeata baanaa saaresta toiseen 🤩

Kun saavuimme majoitukseemme Lintusalon lomamökeille, laitoimme heti saunan päälle ja teimme pastaruuat illalliseksi. Aivan luksusta että mökillä oli oma ranta ja jopa soutuvenekin 🤩

Aamulla herätyskello soitti klo 9, jotta kerkeisimme syömään aamupalaletut Nestorin lettukahvilassa ennen pyörälautan lähtöä. Pyörälautta oli lähdössä klo 12 ja onneksi matkaa mökiltä lautalle ei ollut kuin vähän reilu 8 km, tosin se oli lähes kokonaan hiekkatietä. Kerkesimme syömään letut ja juomaan parikin kuppia kahvia ennen lautan saapumista. Lautta matka kesti noin 40 minuuttia ja sillä kulki ainoastaa pyöräilijöitä. Oli kiva huomata, että reitille oli eksynyt monenlaisia pyöräilijöitä: mummopyöriä, maastopyöriä, maantiepyöriä ja sähköpyöriä.

Aamupalaksi herkkuletut Nestorin lettukahvilassa
Pyörälautta pian valmiina lähtöön!

Lautan jälkeen ei meillä ollut autolle enää kuin vajaa 9 km poljettavaa. Yhteensä pyöräilyä meille tuli reissussa 69 km, joista 8 km tuli koukkauksesta majoitukseen. Reitin ohjeistusmitta 60 km siis pitää aika hyvin paikkansa mikäli ei tarvitse poiketa reitiltä. Reitti on aika mäkistä, tosin mitään ihan älyttömiä mäkiä ei ole, mutta jatkuvasti tuntuu että mennään joko ylämäkeen tai alamäkeen. Koko reiltille nousumetrejä tuli yli 600m, joten ihan tasaisesta reitistä ei tosiaan ole kyse. Liikennettä on varsinkin reitin pohjoispuolella kantatie 62 laitaa kun joutuu menemään, mutta 90% autoista väistää hyvin. Reitti Puumalan keskustasta myötäpäivään kohti Lintusalon pyörälauttaa on todella kaunista, joten jos reitistä haluaa polkea vain osan, suosittelen tätä puoliskoa lenkistä! Muutenkin koko reitille iso suositus 😊

Reitin ainoa (ja ilmainen) lossi.

Mukavia pyöräreissuja! ☀️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: