Miten aloittaa avantouinti?

Vaikkei järvet ja meret olekaan vielä jäässä, on nyt hyvä hetki aloittaa totuttautuminen kylmään veteen, mikäli avantouinti talven aikana kiinnostaa. Avantouinti on noussut parin viimeisen vuoden aikana todelliseksi hittilajiksi. Viime talvena some täyttyi toinen toistaan upeammista avantouintikuvista ja julkkis jos toinenkin uskaltautui harrastuksen pariin. Aloitin itse avantouinnin talvella 2019 ja voin kokemuksesta sanoa, että harrastus vie totaalisesti mukanaan, kunhan sille antaa vain kunnon mahdollisuuden. Lukeuduin aiemmin niihin, ketkä pitivät avantouimareita täysin pähkähulluina, eikä minua saanut luonnonvesiin kuin vasta kesän kuumimpina hellepäivinä. Nyt minun on päästävä kylmään veteen vähintään 1-2 kertaa viikossa.

Avantouinnin (tai kylmävesiuinnin) voi oikeastaan aloittaa koska vaan, mutta itse suosittelen aloittamaan sen näin syksyllä. Syy tähän on se, että järvi- ja merivedet ovat jo sopivasti viilenneet, mutta ilma ei ole vielä niin kylmä että ajatuskin uikkareissa ulkona liikkumisesta saa niskakarvat nousemaan. Lisäksi henkinen puoli on helpompaa: Vaikka vesi on jo reilusti alle 10 asteista, ei tunnu niin pelottavalta mennä veteen kun ei tarvitse mennä jäiden sekaan. Muistathan, että vaikka avantouinnilla onkin paljon todettuja vaikutuksia terveyteen, ei se ole täysin riskitön. Tämän takia laji kannattaa aloittaa rauhassa, omaa kehoa kuunnellen ja aina jonkun seurassa. Ei siis yksin kylmiin vesiin! ☝️

Helsingin soutustadionin talviuintipaikkalla ihastelemassa auringon laskua.

Varusteet

Avantouinnin voi aloittaa ihan jo pelkillä uikkareilla. Oikeastaan uikkareiden lisäksi ei ole muita ”pakollisia” välineitä, vaan loput lähinnä tuovat mukavuutta harrastukseen. Lajin voi siis aloittaa ihan vain uikkareilla ja släpäreillä. Eniten mukavuuteen vaikuttavat avantouintikengät ja -hanskat. Nämä auttavat siinä, ettei nilkkoja ja ranteita ala pistelemään jo heti veteen mentäessä. Materiaalina paras on neopreeni ja kengissä suosittelen nilkan yli tulevaa mallia. Lajin aloituksen yhteydessä ei tarvitse panostaa uusiin välineisiin, vaan esimerkiksi myös villasukat ja -käsineet sopivat testikerroille hyvin suojaamaan nilkkoja ja ranteita. Itse taisin ekoilla kerroilla vetää jeesusteippiä villasukkien varsien päälle etteivät ne valu vedestä noustessa. 😅 Talvella uidessa ja kylmemmillä keleillä pipo on myös tärkeä, jottei pään kautta karkaa liikaa lämpöä. Päähän voi laittaa ihan normaalin pipon. Jos matka pukuhuoneelta/saunasta veteen on kovin pitkä tai keli on tuulinen, suosittelen ottamaan mukaan myös kylpytakin. Kylpytakki on helppo heittää kulkumatkan ajaksi päälle suojamaan pahimmalta viimalta ja näin estämään sen, että olet jo jäässä kun pääset avannolle asti. Varsinkin talvisin reitti avannolle voi olla hyvinkin liukas, ja kulku vaatii erityistä tarkkaavaisuutta, joten avannolle ei voi noin vain pinkaista. Yksi tärkeä, joka saattaa monesti unohtua on vesipullo! Ihan jo ilman saunaakin keho luovuttaa kylmässä vedessä paljon lämpöä ja kosteutta, joten muista aina välillä hörpätä vettä ja viimeistään vaatteita pukiessa olisi hyvä höräistä pari kuppia vettä.

Välillä avannoksi kelpaa vain itse tehty reikä jäähän. Tässä Leksandissa Ruotsissa Siljan-järvellä.

Veteen meno

Miten sinne veteen sitten kannattaa mennä? Itse suosin kylmään veteen menoa saunan kautta, mutta tämä on ihan mielipidekysymys. Kun uinnin yhdistää saunomiseen, saa tuplasti terveysvaikutuksia niin saunomisesta kuin avantouinnistakin, tuplavoitto siis. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos avantouinnin yhteydessä käy myös saunassa, ei kannata ottaa liian kuumia löylyjä. Liian isot ja nopeat lämpötilanvaihtelut eivät tee hyvää sydämelle, joten jos otat löylyjä, kannattaa hetki ennen veteen menoa tasata lämpöä vaikka pukuhuoneessa ja hörppästä samalla vaikka lasi vettä. Sama juttu kun tulet avannosta – älä hyppää suoraan lauteille vaan anna kehon tasata lämpötilaa hetki. Hyvä rytmitys saunalle ja uinnille on 10-15 minuuttia saunassa, minuutti jäähdyttelyä, 2-5 minuuttia avannossa, 2 minuuttia jäähdyttelyä ja sitten kierros uudestaan 3-5 kertaa.

Itse veteen kannattaa mennä rauhallisesti. Henkinen valmistautuminen auttaa: Kannattaa jo etukäteen päättää että menen veteen kaulaan asti, mutta minun ei tarvitse olla siellä kauaa. Päätös auttaa siinä, että jatkat veteen menoa, vaikka ensimmäisillä kerroilla se varmasti tuntuukin ikävältä. Tärkein asia avantouinnissa on hengitys! Ennekuin kastat varpaitasi veteen, vedä keuhkot täyteen ilmaa ja ala sitten pikku hiljaa edetä varovasti veteen. Edetessäsi veteen puhalla samalla tasaisesti ilmaa ulos keuhkoistasi. Tämä auttaa siinä, ettei henki salpaudu, kun kehosi alkaa aistia kylmää. Hengen salpautuminen on täysin normaali reaktio, eikä sitä tarvitse pelästyä. Myös pientä huimausta, pistelyä iholla ja sykkeen kiihtymistä voi tapahtua ja nekin ovat täysin normaaleja reaktioita kehossa. Hengitä rauhassa, se auttaa pahimman yli. Ensimmäisellä kerralla jo se riittää, että kastat itsesi vaikka rintaan asti. Olet jo sillä suorituksella rohkeampi kuin iso osa maailman ihmisistä, upeaa!

Vedestä nousu

Vedestä noustaan yhtä rauhallisesti kuin sinne mennäänkin. Kylmä saattaa viedä vähän tuntoa, joten saatat helposti kolhia itseäsi, jos lähdet hätiköimään. Muista myös että paljas, märkä iho ja metalli eivät ole hyvä yhdistelmä, joten jos portaikossa/tikkaissa joissa menet veteen on metallia, käytä hanskoja ja jalkineita! Kun olet noussut vedestä, suosittelen hetkeksi istahtamaan alas ennen saunaan menoa tai vaatteiden pukemista. Itse tykkään viettää hetken pihalla, tuulelta suojassa hetken ja samalla hörppästä vähän makuvichyä. Minuutin sisällä siitä kun olet noussut vedestä valtaa kehon todella euforinen olo. Huomaat kyllä kun iskee. Varoitus! Tämä fiilis on todella addiktoiva.

Sauna ja avanto – täydellinen kombo.

Miten edetä jos jäin koukkuun?

Onnittelut – olet yksi avantohulluista! Jos lajiin haksahtaa ja sitä haluaa harrastaa viikoittain, suosittelen hankkimaan avantokengät ja -hanskat. Kannattaa myös selvittää mitä mahdollisuuksia lajiin on omalla paikkakunnallasi. Avantouintiseuroja ja -paikkoja löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Monet seurat tarjoavat mahdollisuuksia kertakäynteihin, mutta jos haluat uida viikottain, kannattaa liittyä jäseneksi.

Kun kylmä vesi ei enää tunnu niin kauhistuttavalta, voit lähteä haastamaan itseäsi. Pidennä aikaa, jonka vietät vedessä aina 2-5 minuuttiin asti. Jossain vaiheessa voit jo kokeilla vähän uintiliikkeitä, mutta älä koskaan kasta päätäsi veteen äläkä sukeltele! Uinti kannattaa tehdä lähellä kaidetta tai sellaisessa kohdassa missä jalat ylettää pohjaan. Jo muutama veto kylmässä vedessä alkaa kangistaa jäseniäsi, joten älä lähde pitkälle uintilenkille, vaikka olisitkin kokenut uimari.

Mukavia avantouinteja! ❄️💦

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: