Mikä liikkujatyyppi olet?

Kuuntelin äänikirjana Susanne Valkeakarin ja Petteri Korkalan Löydä liikkunan ilo – liiku omalla tyylilläsi -kirjan. Olen aina liikkunut mielelläni ja koen liikunnan hyvin innostavana, mutta samalla tunnistan myös tietyntyyppisen liikuntajojoilijan itsessäni. Sen takia oli todella mielenkiintoista sukeltaa aiheeseen vähän uudesta kulmasta. Kirjassa käsitellään erilaisia liikkujatyyppejä ja sitä, miten jokaiselle tyypille on omia ominaisia tapoja motivoitua ja saada liikunnasta pysyvä osa arkea. Kirjassa annetaan paljon pohdittavaa itsestään ja suhteestaan liikuntaan. Jos koet olevasi liikuntajojoilija, joka ei ole vielä löytänyt lajiaan tai tapaansa liikkua, niin suosittelen lukemaan kirjan. Ja muutkin, jotka haluavat pohtia omaa suhdettaan liikuntaan, ottakaa kirja ihmeessä lukulistalle.

Kirjassa esitellään 4 erilaista liikkujatyyppiä:

  1. Spontaani fiilistelijä. Elää hetkessä fiilistellen, tykkää liikkua porukassa, ei pidä liian epämukavasta tunteesta liikunnan aikana. Huolehtii mielellään muista ja ottaa muiden tarpeet huomioon.
  2. Itsenäinen ja itsepäinen seikkailija. Kokeilee ja heittäytyy mielellään uusiin lajeihin. Innostuu helposti uusista lajeista, muttei välttämättä jaksa samaa lajia pitkään. Haluaa harrastaa niinkuin itse haluaa. Haastaa mielellään itseään.
  3. Tiedon ja tehokkuuden analysoija. Pitää selkeistä ja mitattavista tavoitteista. Suoritus- ja tuloskeskeinen. Haluaa nopeita tuloksia. Luottaa faktoihin ja dataan. Laitteet ja vempeleet tuovat intoa liikkumiseen. Kerää tietoa ja teoriaa mielellään tukemaan tekemistään.
  4. Käytännöllinen organisoija. Rakastaa rutiineja. Haluaa hallinnantunnetta. Haluaa tehdä selkeitä ja tarkkoja suunnitelmia joita myös noudattaa. Jos suunnitelmaa ei voi toteuttaa täydellisesti, jää se helposti tekemättä kokonaan.

Jokainen löytää itseään vähän kaikista tyypeistä, mutta jokaisella meistä 1-2 näistä korostuu muita enemmän. Myös tilanne saattaa vaikuttaa siihen, mikä tyypeistä omassa toiminnassa korostuu. Tunnistan itsessäni kaikkia näitä mutta selkeiten olen käytännöllinen organisoija. Merkitsen treenit aina kalenteriin. Spontaanitkin liikunnat olen päättänyt käytännössä jo edellisenä päivänä tai sitten ainakin aamulla. Suunnittelen (välillä liikakin) reittejä, mietin reittien maastoprofiileja treenin intensiteettiin sopivaksi ja suunnittelen päiväni niin että saan useita kärpäsiä samalla iskulla (esimerkiksi käyn hiihtämässä tallimatkalla, pyöräilen kauppaan vähän pidempää reittiä jne). Mitä enemmän mietin, sitä varmempi olen että olen organisoijan arkkityyppi 😅 Kääntöpuolena on, että jos en pysty toteuttamaan suunnitelmiani tai ne muuttuvat yhtäkkiä, saatan heittää helposti hanskat tiskiin. Organisoija myös vaatii itseltään helposti liikaa ja he ovatkin taipuvaisia perfektionismiin. Tämä kääntyy helposti sudenkuopaksi jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan, eivätkä tavoitteet toteudu kuten on ajatellut.

Toiseksi eniten minussa korostuu tiedon ja tehokkuuden analysoija. Minulla on ollut jo yli 3 vuotta urheilukello ranteessa yötä päivää ja mittaan sillä kaikki treenini. Ja sitä ennen minulla oli aktiivisuusranneke. Tykkään seurata aktiivisuuttani ja seurata miten treenini ovat kehittyneet vuosien varrella. Varustehankinnat analysoin yleensä tarkkaan. Rakensin muun muassa excel-taulukon pyöränosien kustannuksista, kun valitsin itselleni uutta pyörää. Etsin myös faktatietoa ja teoriaa niin kirjallisuudesta kuin internetin ihmeellisestä maailmastakin. En kuitenkaan koe olevani niin tarkka analysoija, vaan minussa on myös hieman huolettomampi puoli, joka välillä tykkää myös vain seikkailla ja fiilistellä.

Vähiten minussa on spontaania fiilistelijää ja itsenäistä seikkailijaa. Tunnistan kyllä näiden liikkujatyyppien piirteitä itsessäni, mutta en niin paljoa kuin kahdessa muussa. Kuten seikkailija, saatan innostua uusista lajeista tai vempeleistä helposti, mutta kyllästyn yhtä nopeasti. Organisoija minussa kuitenkin haluaa suunnitella asioita niin paljon, etten ole niin spontaani, kuin mitä seikkalijatyyppi on. Selkeästi vähiten olen fiilistelijä.

Kirjassa ei anneta vinkkejä, mitä lajeja kunkin tyypin kannattaisi harrastaa, vaan lähinnä kirja laittaa pohtimaan, miten liikunnan saisi kiinteäksi osaksi omaa arkeaan. Jokainen tyyppi motivoituu hyvin erilaisista asioista ja jokaisella on omat sudenkuoppansa, joten sama kaava ei sovi kaikille. En spoilaa enempää, vaan ne ketkä innostuivat aiheesta, saavat löytää omat ahaa-elämyksensä lukiessaan kirjan.

Tunnistatko mikä tyypeistä sinä olet? 😊

2 vastausta artikkeliin “Mikä liikkujatyyppi olet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: