Syksy ja uusi treeniohjelma

Sieltä se syyskuu vihdoin saapui ja samalla myös TriathlonSuomen ohjatut treenit. Tälle kaudelle siirryin aloittelijoiden ryhmästä peruskestävyyspainotteiseen treeniryhmään. Muutoksena viime kauteen tämä toi siis lisää treenitunteja ja myös oheistreenejä lajitreenien lisäksi. Aloittelijoiden ryhmä on nimenomaan suunnattu siihen, että pääsee kärryille lajeista ja kehittymään niissä. Nyt halusin kokonaisvaltaisemman treeniohjelman ja sen todellakin sain. Käyn tämän syksyn ohjelmaa seuraavaksi vähän läpi.

Treenikausi kestää syyskuusta ensi kesälle ja tämä on kausi on jaettu eri painotuksilla oleviin harjoituskausiin. Näitä harjoituskausia ovat aerobinen kynnys, anaerobinen kynnys, maksimaalinen hapenottokyky ja kilpailuihin valmistava kausi. Kaudet on rytmitetty niin, että kolme viikkoa tehdään nousujohteisesti ja niitä seuraa aina yksi kevyempi viikko.

Ohjelma noudattaa polarisoitua harjoittelua, eli noin 80% harjoituksista tehdään peruskestävyysalueella ja tällöin viikossa on noin 1-3 kovempaa harjoitusta. Ryhmämme vastuuvalmentaja Elias kuvasi hyvin syksyn kick-offissa, että kun on tehnyt pari kevyempää harjoitusta, on ansainnut yhden vähän kovemman, mutta ei toisin päin. Tämä on ainakin itselleni hyvä nyrkkisääntö, että vain maksimissaan joka kolmas treeni saa olla kova treeni, jotta peruskestävyys oikeasti kehittyy, eikä jäädä niin sanotulle harmaalle alueelle junnaamaan. Harmaaksi alueeksi kutsutaan usein aluetta, jossa treenataan pikkasen yli aerobisen kynnyksen, jolloin peruskestävyys ei kehity, mutta vauhtikestävyys tiettyyn rajaan saakka kyllä. Tämä näyttäytyy pitkällä aikavälillä niin ettei vauhdit nouse, kehitystä ei tapahdu ja muutenkin treeni puuroutuu hyvin yksitoikkoikseksi. Itse koen että juurikin tässä kauden ohjelmoinnissa ja polarisoinnissa itselläni on kaikkein eniten opittavaa ja todella tervetullutta saada siihen ammattilaisen apua!

Triathlonlajien lisäksi mukaan tuli tälle kaudelle myös voimaharjoittelu. En tainnut viime kaudella käydä kuin 2 kertaa salilla, eikä minulla oikeastaan ollut edes mitään ohjelmaakaan mitä noudattaa. Nyt treenikauteen kuuluu 1-2 voimatreeniä tukemaan triathlonlajeja. Voimatreenitkin on jaettu jaksoihin, joissa osassa keskitytään enemmän perusvoimaan ja osassa maksimivoimaan. Pitipä taas pitkästä aikaa hankki kuntosalijäsenyys ja miten virkistävää onkaan käydä salilla ILMAN mitään ulkonäön muokkaus (lue: laihdutus) paineita! Aiemmat kuntosaliohjelmat ovat nimenomaan keskittyneet vartalon muokkaamiseen kun nyt tavoitteena on nimenomaan parantaa suorituskykyä triathlonissa. Tämäkin erittäin tervetullutta vaihtelua treeniarkeen!

Uinti on kivaa hyvässä seurassa 🤩

Tällä hetkellä aerobisen kynnyksen treenijakson viikko koostuu itselläni aikalailla seuraavista palasista:

  • 1h ohjattua uintia
  • 1,5 h ohjattu pyöräily pääosin pk-alueella, mutta mukana pätkiä myös aerobisen kynnyksen yläpuolella
  • 1h ohjattu juoksu (tämän olen tehnyt vielä itsekseni ja vain noin 1/2 tunnin settinä)
  • 2 voimatreeniä
  • 2 h peruskestävyyslenkki (toistaiseksi pyörällä, kelien huonontuessa sauvakävellen)

Tähän kun lisätään vielä arkiaktiivisuudet työmatkojen, koiralenkkien ja ratsastuksen muodossa, tulee viikossa noin 8-11 tuntia liikuntaa joka on työssäkäyvälle jo aika kova määrä. Kova määrä lähinnä ajanhallinnan kautta, ainakaan vielä ei ole tuntunut kropassa liian kovalta. Tosin olen juoksun määrä tarkoituksella rajoittanut, koska siinä minulla helpoiten kipeytyy jalat, varsinkin intervallityyppisessä harjoittelussa.

Näillä treenieväillä tähän kauteen! 🙌

One thought on “Syksy ja uusi treeniohjelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: