Miten pitää motivaatiota yllä?

Kaikille varmaan tuttua: Ulkona keli on kaukana ihanteellisesti, liikunnan alkuinnostus on laantunut, vähän väsyttäisikin ja to-do-listalla on sata asiaa odottamassa. Silti PITÄISI jotakin tehdä, mutta mistään ei oikein löydy motivaatiota nostaa hanuria penkistä ylös. Välillä kannattaa kuunnella kroppaa ja oikeasti jäädä sohvalle lepäämään, mutta oman kokemuksen mukaan 90% näistä laiskotuskerroista on enemmän kiinni motivaatiosta kun siitä, että kroppa oikeasti tarvitsisi lepoa. Tässä muutama vinkki, jotka ovat auttaneet itseäni lähtemään lenkkipolulle kelistä huolimatta.

Kuluta inspiroivaa sisältöä

Ei ole ihan sama, millaista sisältöä somestasi ja televisiostasi tursuaa. Se, mitä näet ympärilläsi, alkaa pikkuhiljaa vaikuttamaan siihen mitä alat myös omaan elämääsi kaipaamaan. Seuraa somessa henkilöitä, jotka harrastavat omia lempilajejasi tai joiden elämäntyyli inspiroi sinua. Katso televisiosta sarjoja, realitya tai dokumentteja, jotka auttavat sinut liikkeelle. Itse seurasin kuntoprojektini alussa sekä Suomen että Ruotsin Fitnesspäiväkirjoja, katsoin urheilijadokumentteja ja kuuntelin äänikirjoja terveellisestä elämäntavoista. Aloin myös seurata somessa kiinnostavia tilejä. Talvella kun hiihto vei mukanaan, seurasin monia maailman parhaimpia hiihtäjiä ja heidän aktiivista harjoittelua. Kevään tulleen aloin myös seuraamaan aktiivisia juoksijoita ja pyöräilijöitä. Kun näen päivittäin somessa ihmisiä treenamassa, se myös inspiroi itseä lähtemään lenkille tai salille. 

Kerro tavoitteistasi julkisesti

Yksi syy miksi myös tämän blogin perustin: Kun jonkun asian on julkisesti julistanut, siitä ei hevillä luista. Aina ei tarvitse omaa blogia perustaa vaan tavoitteestaan voi kertoa myös pienemmällä kynnyksellä: Voit postata asiasta someen, laittaa tiedon kaveriporukan whatsapp-ryhmään, kertoa työporukalle kahvitauolla, jne. Tärkeintä on, että joku muu sinun lisäksesi tietää tavoitteestasi.

Ota kaveri mukaan

On sitten kyse yhteisestä tavoitteesta tai yhteisistä treeneistä, kaverin kanssa on aina hauskempaa ja silloin harvemmin tulee luistettua. Jos et saa ketään aloittamaan elämäntaparemonttia kanssasi samaan aikaan, voit kokeilla myös erilaisia haasteita (“Lyödäänkö vetoa kumpi saa enemmän leukoja kesään mennessä?”), yhteisiä tavoitteita (puolimaraton yhdessä ensi vuonna) tai yksinkertaisimmillaan yhteisistä treeneistä tai lenkeistä. Kestävyyslajit ja kuntosalilla huhkiminen ovat usein yksinäistä puuhaa, joten jo silloin tällöin saatu treenikaveri piristää kummasti. Sen sijaan että vaihtaisit kuulumisia kaverin kanssa kahvin tai viinin äärellä, mitä jos ottaisitte pyörät alle ja kävisitte vaihtamassa kuulumiset pyörän satulassa?

Kaksin aina kaunihimpi, myös pyöräillessä

Vaihda maisemaa

Välillä jo ajatuskin lenkille lähtemisestä samoille tutuille poluille tympäisee. Jotta motivaatio ei tyssäisi liian tuttuihin reitteihin, kokeile vaihtaa maisemaa. Ota pyörä auton kyytiin tai hyppää lenkkivaatteissa bussiin ja aloita lenkkisi jostain ihan uudesta paikasta. Hyödynnä myös lomareissut ja tutustu uuteen paikkaan pyörän selässä tai lenkkareilla. Joskus myös kotikulmilta saattaa löytyä ihan uusia reittejä kun jaksaa vain vähän tutkia. Itse olen löytänyt ihan uusia reittejä niin pyöräilyyn, kävelyyn kuin hiihtoonkin kyyläilemällä muiden ihmisten tekemiä reittivalintoja Suunnon ja Stravan sovelluksista. 

Päivitä varusteet

Niin pinnalliselta kuin se kuulostaakin, niin välillä se pieni extra boosti tulee siitä, miltä näyttää. Uusia salivaatteita lähtee miellellään näyttämään kanssatreenaajille ja uutta polkupyörää tulee huomaamattaankin ulkoilutettua tiheämmin. Uudet varusteet eivät ole vain ulkonäkökysymys vaan ne saattavat oikeasti myös parantaa suoritusta. Ihoon tarttuva puuvillapaita ei ole kovin mukava päällä treenatessa ja perus hybridipyörä voi olla hyvä kauppareissuilla, mutta nopeammille lenkeille saattaisi virtaviivaisempi kiituri olla parempi. Itse huomasin esimerkiksi päivittäessäni vanhat sukseni karvapohjasuksiin koko lajin muuttuvan huomattavasti mukavammaksi ja hiihtämään tuli lähdettyä useammin kun ei enää tarvinnut miettiä voitelua tai sitä, pitääkö suksi tässä kelissä. Ja jotta maailma ei hukkuisi tavaraan, voi monen varusteen ja vaatteen löytää myös joko uutena tai uudenveroisena Torista tai kirppiksiltä. 

Hyvin pitää karvapohjasuksi kelissä kuin kelissä!

Millaisia keinoja sinulla on pitää motivaatiota yllä?

2 vastausta artikkeliin “Miten pitää motivaatiota yllä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: